Iasi tur pietonal _ La pas pe Ulita Mare

Iasi tur pietonal _ La pas pe Ulita Mare

Iasul la pas pe Ulita Mare

Dupa ce am descoperit, alaturi de dumneavoastra, frumusetea locurilor prin care si-au purtat pasii de-a lungul timpului cei mai de seama nobili ai orasului, Dealul Copoului, si dupa ce am cunoscut personalitatile tacute ale Iasului de odinioara, cei care si-au dat intalnire dupa trecerea in nefiinta in Cimitirul Eternitatea, am ales sa ne intalnim in zona centrala a Iasului, pe Ulita Mare, pentru un nou tur ghidat. Ghid la Palat iasiUlita Mare, strada principala a targului de demult, astazi str. Stefan cel Mare, ne-a purtat pasii pe langa cele mai reprezentative obiective din Iasi, cele care stau marturie istoriei indelungate si zbuciumate a orasului. Am ales sa Palatul Culturii Iasipornim pe batrana ulita de la cladirea emblema a Iasului, Palatul Culturii, acolo unde am aflat povestea locului, pornind de la curtea domneasca, palatul domnesc, palatul administrativ si de justitie, si pana la palatul de astazi ce serveste unui scop cultural. In fata palatului am admirat impunatoarea statuie a lui Stefan cel Mare si Sfant, si am rememorat istoria domnitorului, omului de stat, diplomatului și conducătorului militar Stefan cel Mare.

 

Am parasit perimetrul fostei curti domnesti pentru un popas in imediata vecinatate, acolo unde aproape toti domnitorii Moldovei au fost unsi domni cu sfantul si marele Mir, biserica Sfantul Nicolae Domnesc, cel mai vechi edificiu religios din Iasi. La doar cativa pasi am zabovit langa Casa cu arcade sau Casa Dosoftei, casa tiparnita a Mitropolitului Dosoftei, cea care actualmente găzduiește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași.

Travel BlitzZ Ulita mareUrmatoarea oprire a fost in fata Scolii primare Gh. Asachi, acolo unde am ales sa prezentam in mod succint, cateva date memorabile din dezvoltarea culturii romanesti, legate de numele si activitatea lui Gheorghe Asachi, precum si edificiul ce gazduieste astazi scoala si statuia in marmura alba a marelui poet, prozator si dramaturg. Pentru ca ulita ne dezvaluie obiective importante, unice in lume la fiecare pas, nu a trebuit sa parcurgem un drum prea lung pana la urmatorul popas, cel din fata Bisericii Trei Ierarhi. Impunatoare si coplesitoare prin structura si forma, decorata in exterior cu o adevarata broderie de piatra ce imbraca in intregime zidurile bisericii, aceasta a fost de-a lungul timpului martora celor mai semnificative evenimente politice, culturale si religioase, ale Iasului din secolul al XVII-lea si pana in prezent.

Am ramas in zona edificiilor religioase si am poposit la Catedrala romano – catolica „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, si in imediata ei vecinatate am admirat Catedrala Veche, cu ceasul solar de pe zidul sudic al bisericii. Urmatoarea oprire ne-a facilitat accesul vizual la alte doua obiective importante: Palatul Roznovanu, ce adaposteste astazi Primaria orasului Iasi si Catedrala Mitropolitana.

Am trecut prin istoria celor doua edificii si am aflat ca punctul lor comun este faptul ca la construirea lor si-a adus aportul acelasi arhitect vienez. Am reconstituit din vorbe atmosfera unor vremuri trecute de la Palatul Roznovanu, cu serate de bal si petreceri somptuoase, cu invitati mari personalitati ale vremurilor trecute.

Am poposit in cele din urma in fata Teatrului National Vasile Alecsandri si am incheiat povestind despre primele spectacole in limba romana organizate in Iasi, despre marii actori ce au marcat scena nationalului iesean si nu in ultimul rand despre arhitectura cladirii si despre adevaratele monumente de arta din interior, de la cortina pictata, la plafonul ilustrat cu nimfe si ingeri, pana la candelabrul din cristal de Venetia.

Va multumim din nou pentru prezenta agreabila, activa si implicata si cu drag va vom fi alaturi si la urmatoarele tururi la care speram ca ne veti insoti.