Tur ghidat Cimitirul Eternitatea din Iasi

Tur ghidat Cimitirul Eternitatea din Iasi

25 noiembrie 2017 este ziua in care ne-am intalnit, iubitori ai Iasului si ai “marilor” oameni care ne-au adus mandria numelui de iesean, intr-un nou tur, ultimul al acestei toamne, in Cimitirul Eternitatea.

Aici am omagiat scriitori, artisti, cercetatori, pictori, am povestit despre marii boieri ai secolului al XIX-lea, despre printese din vremuri trecute sau despre legende ale locului.travel Blitzz

Deoarece ne aflam in data de  25 noiembrie am considerat oportun sa  rememoram evenimente petrecute de-a lungul timpului in aceasta zi si care s-au impletit cu istoriile povestite de ghizii nostri Andreea si Irina.
Astfel, am poposit la mormantul lui Alexandru Mavrocordat, descendent al unei familii de boieri de origine greaca, din Constantinopol, din randul careia, in secolul al XVIII-lea au fost alesi domnitori in Tara Romaneasca si Moldova. Astfel, ne-am amintit faptul ca in data de 25 noiembrie 1715, odata cu instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat, in Tara Romaneasca au inceput domniile fanariote.

Travel BlitzZ ghid

Vorbind cu mandrie despre interpretarile magistrale ale artistilor Nationalului iesean in Chiritele lui Alecsandri, la mormantul lui Miluta Gheorghiu, ne-am amintit ca in data de 25 noiembrie 1814 s-a nascut Travel Blitzz guideMatei Millo, actor si cantaret, autor de texte dramatice. Celebru nu doar in targul Iesilor, ci in intreg teatrul romanesc, Matei Millo este primul actor roman in rol de travesti, autor si interpret principal al piesei “Baba Harca”, prima opereta romana, reprezentata pentru prima oara la Iasi in 1849, pe scena Teatrului Mare din Copou. Matei Millo si-a facut insa debutul in teatru in 1834 in spectacolul pus in scena de Gheorghe Asachi, la serbarea dată în onoarea generalului Kiseleff, intitulat “Serbarea pastorilor moldoveni”, alaturi de “actorii” Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Mavrocordat, N. Docan, Scarlat Varnav și alti fii de boieri.
Travel Blitzz ghidPentru ca am discutat si despre domnitorul Al.I.Cuza, chiar daca din prisma Mariei Obrenovici, si de Mihail Kogalniceanu, ne-am reamintit si faptul ca in data de 25 noiembrie 1864 domnitorul a aprobat o lege fundamentala pentru dezvoltarea educatiei romanesti, prima Lege a Instrucțiunii Publice, care reglementa de o maniera moderna, organizarea si functionarea sistemului educational, prin care se stabileau trei grade de invatamant (primar, secundar si superior) si obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar.

 

Multumim celor care ne-au fost alaturi la acest tur si au avut interesul de a parcurge, de noi ghidati, alte file din istoria orasului nostru si asteptam cu drag urmatoarea intalnire!

Responsabili foto&video AndreeaMaruseac si Paul Popa.

Travel BlitzZ Cimitir Eternitatea