Turist in orasul meu – Case memoriale Iasi 2017

Turist in orasul meu – Case memoriale Iasi 2017

Fiind rasfatati de o prima jumatate a lui brumar calda si senina, ne-am indeplinit o dorinta mai veche de a realiza un periplu al caselor memoriale pentru a aduce in atentia iubitorilor de Iasi cateva din figurile de aur ale orasului. Acesta dorinta s-a concretizat prin organizarea a doua tururi ghidate unul pietonal, iar celalalt pe biciclete.


Primul tur organizat in data de 5 noiembrie a debutat cu Bojdeuca lui Ion Creanga, prima casa memoriala din Romania, inaugurata in aprilie 1918, turul a continuat pe strada Ralet, la Casa memoriala George Topirceanu, apoi la Casa Memoriala Nicolae Gane si, in final, la Casa Pogor. Pe traseul nostru nu am lasat la o parte nici locul in care s-a nascut Emil Racovita, fondatorul biospeologiei, nici povestea uluitoare a ultimei boieroaice a Iasului, Adela Kogalniceanu, nascuta Cantacuzino-Pascanu, si nici cladirea in care a invatat George Emil Palade (cel care a obtinut Premiul Nobel in 1974, pentru fiziologie si medicina).
Data de 12 noiembrie a adus laolaltă în cadrul proiectului Turist în orașul meu pe pasionații mersului pe bicicletă. Din dorința de a promova valorile culturale ieșene într-un mod inedit, ghizii noștri au propus de această dată o variantă mai energică de a cunoaște Iașul, invitând pe cei dornici de mișcare la un traseu cultural pe două roți.
ghid iasi pe bicicletaPornind din Piața Unirii, de la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, cei aproape 20 de participanți la tur, mulți dintre ei membri ai Iași Club de Biciclete Team, s-au bucurat de o frumoasă plimbare până la primul obiectiv de pe listă, și anume, Casa cu turn din dealul Copoului. Construită de Mihail Kogălniceanu, casa din dealul Copoului a găzduit, în timp, pe George Enescu dar și pe Mihail Sadoveanu. Acesta din urmă a scris aici o mare parte din opera sa și a găzduit numeroase întâlniri cu prietenii de la „Viața Românească”. Pentru a-i cunoaște pe aceștia din urmă, traseul a inclus și o oprire la „Casa cu ferestre luminate”, unde, la Masa umbrelor, au fost prezentați principalii colaboratori ai revistei. Până a ajunge însă, la Masa umbrelor, mulțumită ghizilor însoțitori, participanții la tur au aflat mai multe despre istoricul primei case iluminate electric din Iași, despre proprietarii săi, făcând o călătorie în timp și în istoria literaturii de la prima jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. Astfel, de la locul de întâlnire al junimiștilor până la Bojdeuca de căsuță din mahalaua Țicăului nu ne-au despărțit decât 5 minute de mers pe bicicletă.

Travel BlitzZ IasiNe-am reîntors în lumea copilăriei, a amintirilor, poveștilor și povestirilor scrise de Ion Creangă. Pe cât de mare a fost învățătorul copiilor, pe atât de mică a fost și este casa în care el a locuit și a scris toate operele care ne-au fascinat copilăria. De aici, am făcut scurt popas să ne tragem sufletul vizavi de Bolta Rece, la Vila Sonet. Cu casa aranjată, pregătiră a primi musafiri, Mihai Codreanu ne-a permis să-l descoperim mai mult decât ne-am fi așteptat, devenind parte dintr-o lume în care timpul parcă ar fi stat în loc. Finalul turului a fost rezervat Duduii Otilia, „poeta sufletelor simple”, și în același timp, prozatoare, traducătoare și publicistă, care, printre multe altele, a lăsat moștenire generațiilor următoare și trăirile unei fetițe care nu a renunțat niciodată la joc și joacă. Tot ea, la final de tur, ne-a invitat și la masă, recomandându-ne o delicioasă supă de zarzavat. Dacă sunteți curioși, noi vă recomandăm s-o încercați. De asemenea, vă invităm să participați și la celelalte tururi organizate de echipa Travel BlitzZ, să descoperim și să ne bucurăm împreună de ceea ce Iașul are de oferit și așteaptă să fie descoperit prin proiectul Turist în orașul meu.


Multumiri tuturor celor care ne-au insotit, i n special Iași Club de Biciclete Team si prietenului nostru Paul Popa, care a fost alaturi de noi de la inceputul proiectului sprijinindu-ne si prin realizarea materialelor foto/video.