“Ținutul Neamtului”

scoala altfel travel blitzzGradina Zoologica Dragos Voda (la gradina zoologica se afla 6 zimbri din cei 28 existenti in tot parcul Vanatori Neamt, alaturi de care vom gasi si specii de: caprioare, cerbi carpatini, cerbi lopatari, ursi, mistreti, pasari si mufloni.)travel blitzz altfel

Cetatea Neamt (una dintre cele mai impresionante cetati din Romania, care se gaseste aproape de Targul Neamt. Cetatea Neamtului facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, pentru apararea impotriva otomanilor. Ea se afla localizata pe stanca Timus de pe Culmii Plesului (numita si Dealul Cetatii), la o altitudine de 480 m si la o inaltime de 80 m fata de nivelul apei Neamtului. De aici, strajuia valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte in Transilvania. )
Travel BlitzZMuzeul Memorial Ion Creanga din Humulesti functioneaza in vechea casa a familiei scriitorului, o casuta din barne de lemn si acoperita cu dranita si cuprinde trei incaperi: tinda, camera de locuit si camara, toate lipite cu lut pe jos, cu geamuri si usi mici. Este casa in care a trait aproape 16 ani, locul care i-a fost inspiratie atunci cand a scris povesti precum „Soacra cu trei nurori” sau cand a relatat ispravile lui Nica in „Amintiri din copilarie”.

Scoala Altfel AgapiaManastirea Agapia este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, situata la 12 kilometri sud-vest de orasul Targu-Neamt. Agapia face parte din salba vestitelor si vechilor manastirilor nemtene, alaturi de Neamt, Secu, Sihastria, Sihla, Varatec, Horaita, Bistrita sau Durau, marturii ale adancii evlavii a poporului roman. Dupa transformarea manastirii Agapia in manastire de maici, la jumatatea secolului al XIX-lea are loc prima restaurare integrala a bisericii „Sfintii Voievozi”, perioada in care Nicolae Grigorescu a realizat pictura interioara.

Scoala altfel NeamtManastirea Neamt este o manastire ortodoxa de calugari, este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric, este atestata documentar din 1407, insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in veacul al XII-lea. Ctitoria initiala a manastirii ii este atribuita voievodului Petru I Musat (1375-1391), insa biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul Inaltarea Domnului.

“Drumul sarii – Tg. Ocna”

muzeu scoala altfelMuzeul de Știinte ale Naturii – vom invita copii la cunoasterea ecosistemelor forestiere in cadrul expozitiei „Paduri din Romania” si a patrimoniului natural al judetului Bacau in expozitia „Ocrotirea Naturii”. Expozitia „Flori din adancurile Terrei” dezvaluie bogatiile minerale ale scoartei terestre. Aceasta contine si o pestera in miniatura (suprafata 20mp). Sera muzeului prezinta specii exotice, mare parte dintre acestea fiind cunoscute ca plante ornamentale.

travel blitzz altfel
La Vivariu copii vor putea cunoaste specii autohtone si exotice de pesti, pasari exotice cantatoare si de ornament, rase de porumbei, amfibieni si reptile, in cadrul celor 4 expozitii permanente.
Atfel Scoala travel blitzzSalina Tg. Ocna amplasata la 240m adancime si desfasurata pe o suprafata de 13.000 mp, salina ofera conditii optime pentru relaxare, activitati sportive pe terenurile de minifotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masa si reculegere in lacasul sfant al bisericii – prima biserica ortodoxa subterana din Europa, cu hramul Sf. Varvara – ocrotitoarea minerilor. Lacul cu apa sarata si cascada completeaza un peisaj deosebit. Pentru copii sunt amenajate spatii de joaca dotate cu leagane, tobogane si balansoare, toboganele gonflabile fiind locul preferat al micutilor vizitatori.

“La castel”

La castel Scoala altfelVizita la Palatul domnitorului Al.I.Cuza de la Ruginoasa unde copiii vor putea vizita si afla istoria zbuciumata a acestui Palat, care astazi adaposteste muzeul memorial „Al. I. Cuza”, dar care a fost construit in primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Sandulache Sturdza, care a comandat ridicarea unei luxoase resedinte pe locul vechii case boieresti a stramosilor sai. Mai tarziu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Principatelor Unite a cumparat la licitatie mosia Ruginoasa de la Banca Moldovei, dorind sa-l transforme in resedinta de vara.
La Castelul de la Miclauseni copiii vor putea afla istoria comuna a celor doua impunatoare cladiri, ambele fiind in proprietatea unei importante familii nobiliare, Sturdza. Actualul castel, monument istoric, a fost ridicat intre anii 1880 – 1904 de catre George A. Sturza si sotia sa Maria pe locul unui vechi conac din 1755 (din care au mai pastrat cateva odaite si inscriptia de atestare). Majoritatea decoratiilor exterioare ale castelului reiau detalii din stema sturzestilor.

“Lacul Rosu”

Scoala altceva travelVizita la Manastirea Bistrita – Copii vor putea vizita una dintre cele mai vechi ctitorii voievodale din Moldova alaturi de Manastirea Neamt , adapostind oseminte domnesti si fapte de neuitat din istoria si viata spirituala a poporului roman. Manastirea, ctitorita de Alexandru cel Bun, a rezistat timp de peste sase veacuri la adapostul padurilor ce o acopera, infruntand greutatile si incercarile istoriei.

Iasi Travel BlitzZ
Barajul Bicaz – o atractie turistica importanta este Lacul de acumulare ”Izvorul Muntelui”, cunoscut si sub numele de “Lacul Bicaz”. Acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania. Locul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic de la Bicaz, adevarat gigant cu o inaltime de 127 m, pe care copii il vor putea admira. Din el se alimenteaza centrala hidroenergetica Bicaz-Stejaru.
excursii travel blitzzPlimbare prin Cheile Bicazului – Lacu Rosu – copii vor avea ocazia sa faca o plimbare prin una din cele mai vizitate si admirate zone de munte, Cheile Bicazului, ce se gasesc pe valea raului Bicaz, si care fac legatura intre Transilvania si Moldova. Odata iesiti din Chei ajungem la Lacul Rosu, cu a lui vraja deosebita amplificata de multimea trunchiurilor goale ale brazilor de odinioara care ies din apa. In jurul formarii lacului s-au nascut mai multe legende, pe care copii le vor afla.

„Cucuteni – istorie si civilizatie”

Scoala altfel CucuteniTraseu: Muzeul Universitatii Alexandru Ioan Cuza – Iasi, Palatul Culturii – Muzeul de istorie a Moldovei – Iasi, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni – Piatra Neamt, Muzeul Cucuteni, Atelier de creatie traditionala

 „Vaslui, capitala Moldovei de Jos”

Vaslui ghid travelTraseu: Movila lui Burcel, Conacul Rosetti-Solescu, Mausoleul lui Penes Curcanu, Parcul Copou, Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, Monumentul Independentei, Palatul de Justitie, statuia lui Stefan cel Mare, Curtea si Biserica Domneasca “Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”, Monumentul lui Ștefan cel Mare de la Podul Inalt, Podul medieval de la Cantalaresti

 

„Bucovina”

Scoala altfel la manastiriTraseu: Manastirea Humor – Muzeul Obiceiurilor Populare – Manastirea Voronet – Muzeul Oualor Incondeiate – Manastirea Moldovita – Manastirea Sucevita

 

„Bacau – Slanic Moldova”Excursie Scoala Altfel

Traseu: Curtea Domneasca din Bacau – Salina Targu Ocna – Monumentul Eroilor – Izvoarele Slanic Moldova – Cheile si Cascada Slanicului

„Barlad”

Scoala altfel la BarladTraseu: Pavilionul Guguianu/Planetarium – Casa Cuza – Teatrul Victor Ion Popa – Muzeul Vasile Parvan – Gradina Zoo

 

„Falticeni – Suceava”Scoala Altfel la Suceava

Traseu: Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (cladirea, monument istoric, este casa in care a copilarit dramaturgul Horia Lovinescu), Muzeul Apelor „Mihai Bacescu”, Muzeul de arta Ion Irimescu, Casa memoriala Mihail Sadoveanu – Curtea Domneasca Suceava – Parcul Sipote-Cetate – Monumentul lui Stefan cel Mare – Cetatea de Scaun a Sucevei – Muzeul Satului Bucovinean – Cetatea Scheia – Manastirea Dragomirna.

 „Iasi – capitala a Moldovei si Romaniei”

Turirm Iasi ghidTraseu: Palatul Culturii – Casa Dosoftei – Biserica Trei Ierarhi – Palatul Roznovanu – Catedrala Mitropolitana – Teatrul V. Alecsandri – Filarmonica Iasi – Str. Cuza Voda – Palatul Postei – Piata Unirii – Hotel Traian – Statuia lui A.I. Cuza – Planetariu – Muzeul Universitatii – Parcul Copou (Teiul lui Eminescu) – Bojdeuca lui Ion Creanga – Casa Pogor

 

Pentru a veni in intampinarea elevilor liceeni care vor sa Scoala Altfel la facultaterespire, in avans, aerul de studentie, am pregatit si o varianta inedita a vizitei in Iasi care va urma traseul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatii “Al.Ioan Cuza” si al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”.