Istoria și istoriile statuii “ușărnice” (II)

Istoria și istoriile statuii “ușărnice” (II)

Partea I … Revenind la statuie, sculptorul a ales să-l aşeze pe Asachi într-un jilţ, după modelul lucrării „Moise” a lui Michelangelo Buonarotti. Lucrarea care îl reprezintă pe Asachi a fost sursa de inspirație pentru statuia din bronz a mitropolitului Dosoftei, realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu, aflată în imediata apropiere a casei cu arcade, ce adăposteşte astăzi Muzeul “Sf. Iararh Dosoftei-Mitropolitul”.

Pe soclul monumentului se află inscripţia: „Primului învăţător, Gheorghe Asachi, şcolile româneşti recunoscătoare”. Pe laterale soclului sunt amplasate două basoreliefuri: primul îl înfăţişează pe Gheorghe Asachi în calitate de arhitect, în timp ce prezintă domnitorului Mihail Sturdza, planurile de construcţie ale Academiei Mihăilene (1835), în timp ce al doilea basorelief  îl surprinde pe Gheorghe Asachi oferind coroniţe de flori elevilor premianţi de la Gimnaziul „Vasile Lupu” (pe fundal, în partea dreaptă, se conturează imaginea bisericii Trei Ierarhi).

În anul 1897, odată cu inaugurarea clădirii Teatrului Naţional, statuia lui Gheorghe Asachi a fost mutată în faţa acestei instituţii, în semn de apreciere a faptului că Ghorghe Asachi a fost cel care a pus în scenă primul spectacol de teatru în limba română „Myrtil şi Chloe”, în data de 27 decembrie 1816, piesă de teatru tradusă şi adaptată de acesta.

Fișier:Statuia lui Gheorghe Asachi din Iaşi.jpg - Wikipedia

În anul 1905, statuia lui Gheorghe Asachi a fost din nou mutată și reamplasată aproape de locul iniţial, în curtea Şcolii nr. 1, odată cu realizarea statuii lui Vasile Alecsandri.  Vasile Alecsandri a fost primul director al teatrului din Iași, pentru că în anul 1840, anul înființării Teatrului Mare de pe Copou, Vasile Alecsandri împreună cu Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi au asigurat conducerea teatrului din Iași, moment în care Aelcsandri și-a început activitatea de dramaturg care i-a adus cele mai răsunătoare succese. (Vasile Alecsandri este primul cetățean de onoare al orașului Iași, titlu onorific acordat de către primarul Dimitrie Gusti, în momentul în care scriitorul a câștigat “Premiul Gintei Latine” în 1878).

Statuia lui Gheorghe Asachi din Iași - Wikipedia

Astfel că statuia “ușărnică” a lui Gheorghe Asachi și-a găsit în cele din urmă locul pe Ulița Mare (bulevardul Ștefan cel Mare).

Ce alte statui “ușărnice” mai cunoașteți în Iași?