Iașul marilor iubiri

Iașul marilor iubiri

Ceva din aerul din Iași, din locurile sale încărcate de povești de demult, cucerește, îndeamnă la iubire și te determină să rămâi aici sau să te reîntorci mereu.

G. Topirceanu

“Te salut, oraș romantic, plin de parcuri și de flori
Unde noaptea stau de vorbă trubadurii visători… Te salut, oraș poetic, plin de visuri și de șoapte,
Unde seara ies pe stradă păsărelele de noapte”,

scria eternul îndrăgostit de Iași George Topîrceanu, cel care a venit în orașul celor șapte coline cu gândul de a zăbovi pentru o scurtă perioadă și a rămas aici până la sfârșitul călătoriei prin viață… Aici s-a îndrăgostit de Otilia Cazimir, cea care i-a împărtășit pasiunea pentru scris, care l-a iubit necondiționat, l-a sprijinit continuu, l-a admirat și i-a căutat prezența și dincolo de moartea poetului.

Cum nu cred că a existat iubire în Iași care să nu-și fi spus parte din poveste pe străduțele ascunse sau la umbra teilor din Copou, i-am invitat pe ieșeni la o discuție despre iubirile care au animat orașul în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Am ridicat împreună voalul de pe paginile de istorie și am aruncat o privire peste poveștile de amor ale protagoniștilor celebri, prinși în iubiri pasionale făcute cunoscute lumii sau ascunse de ochii ei.

Am vorbit despre Dumitrache Cantacuzino Pașcanu și Profira și despre cum au determinat ei, vrând nevrând, apariția legii privind dezbrobirea țiganilor robi din 1855.

Casa Mariei Moruzi, azi Muzeul Literaturii Romane

Am trecut la povestea Mariei Moruzi, văduva băiatului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care și-a negociat viitorul și recunoaștere fiului ei, marele istoric Gheorghe Brătianu, născut în urma unei relații pasagere cu Ionel I.C.Brătianu.

Cum puteam păși pe Copou și vorbi despre iubire fără a ne aminti de Eminescu și femeia vieții lui, muza inspiratoare a poeziei sale Veronica Micle. Prinși în farmecul mirosului de tei de pe Copou, fermecați de tinerețea și frumusețea lor, vibrând la fel la auzul muzicii și la poemele de iubire, cei doi au fost protagoniștii unei povești de iubire care a fost trăită între agonie și extaz.

Ne-am oprit pe Strada M. Kogălniceanu, acolo unde sub castanul Teodorenilor am povestit despre tânărul Ionel care s-a îndragostit la doar 19 ani de Lili, și care și-a dat în doar trei sferturi de an toate examenele celor trei ani de studii la Drept doar pentru a o putea lua în căsătorie cât mai repede pe cea care-i cucerise sufletul. Tot dragostea de literatură i-a dus împreună și i-a ținut uniți până la moartea scriitorului.

Maria Cantacuzino
Maria Cantacuzino
Puvis de Chavannes

Odată ajunși la Casa Canta ne-am amintit de povestea Mariei Cantacuzino, ieșeanca pictată pe zidurile Pantheonului din Paris, acolo unde odihnesc pentru veșnicie Hugo, Voltaire, Rousseau sau Curie. În Franța l-a cunoscut pe pictorul Puvis de Chavannes, cel care a iubit-o pe Maria din prima clipă în care i-a întâlnit privirea blândă și chipul angelic, și care i-a stat alături timp de 40 de ani, transformând-o în muza sa și izvorul inspirației. Pictorul avea să mărturisească: „Ce que je suis et ce que j-ai fait c-est a elle que je dois“, tradus: „Tot ce sunt şi tot ce am făcut, ei îi datoresc.“

Ajunși în fața casei în care s-a născut Maria Obrenovici, ne-am amintit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și povestea vieții lui, despre căsnicia cu marea doamnă Elena, despre iubirea cu Maria, despre copii celor doi, despre destinele lor tragice. De peste drum ne “privea” marele om politic Mihail Kogălniceanu, cel care și-a trăit viața adorând și iubind femeile, care s-a căsătorit târziu pentru epoca aceea, adică la 35 de ani și care timp de 20 de ani a trăit și alături de Raluca Lamotescu, într–o relație paralelă, dar acceptată de toți cei implicați.

Iasi – Turnul de apa

Am încheiat plimbarea admirând Iașul îndrăgostit și astăzi, de la înălțimea celor 33 de metri ai Turnului de apă al Universității.

Îndrăgostită etern de Iași, de zidurile și simțirile lui, vă dau întâlnire la următoarul tur…