Iasul marilor iubiri – partea I

Iasul marilor iubiri – partea I

anghel, eminescu, cuza ”O, vis ferice de iubire,
Mireasa blânda din povesti,
Nu mai zâmbi! A ta zâmbire
Mi-arata cât de dulce esti,” Mihai Eminescu

 

 

În Iasul secolului al XIX-lea, epoca a inovatiilor si marilor descoperirilor stiintifice, a intenselor framantari politice, dragostea îmbraca cele mai variate si minunate forme. Astfel, pentru a omagia acest sublim sentiment odata cu venirea primaverii, ne-am hotarat sa va impartasim cateva din poveștile de dragoste tumultoase și tulburatoare traite de unii dintre cei mai de seama reprezentanti ai secolului al XIX-lea care si-au purtat pasii prin Iasi: Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Dimitrie Anghel sau Nicolae Roznovanu.

Astfel, Travel Blitzz, prin minunatul ghid Irina Tacu, a început acest tur cu tumultoasa poveste a lui Nicolai Rosetti Roznovanu și a Marghioliței (Maria Ghica-Comănești), începută cu idila dintre cei doi, consumată în timpul căsătoriei Marghioliței cu marele logofăt Costache Sturdza. După ce i-a făcut curte în mod asiduu, Nicolai o răpește pe cea considerată de către istorici a fi cea mai frumoasă femeie de viță nobilă din secolul al XIX-lea. Povestea celor doi s-a scris pentru mai mulți ani departe de casă, acolo unde cei doi îndrăgostiți s-au refugiat până la momentul desfacerii căsătoriei Marghioliței cu Costache Sturdza si la recunoașterea de către biserică a căsătoriei cu Nicolai și a celor doi coPiata pii născuți din dragostea lor.

Turist in orasul meu Iasi ghid autorizatAm trecut la o altă poveste care a făcut istorie, și anume la triunghiul amoros Alexandru Ioan Cuza –  Elena Doamna – Maria Obrenovici. Am aflat despre căsătoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu Elena Cuza, el un bărbat curtenitor, galant, manierat, sociabil și ea, o tânără retrasă, rușinoasă și timidă. Domnitorul, care avea o slăbiciune pentru femeile frumoase, o cunoaște pe Maria Obrenovici, care îşi câştigase deja un renume de femeie fatală, căsătorindu-se numai cu bărbaţi influenţi. Descrierea Mariei Obrenovici rămasă întipărită în istorie este aceea de amantă şi membră a camarilei din jurul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, femeie frumoasă conştientă de farmecele sale, posibilă spioană şi colaboratoare a complotiştilor care l-au forţat pe Cuza să renunţe la tron.

Pe fosta Uliță Sârbească, actualmente Str. Alexandru Lăpușneanu, am zăbovit în fața cofetării Tuffly, acolo unde odinioară puteau fi văzuți doi dintre cei mai mari îndrăgostiți ai secolul al XIX-lea: Mihai Eminescu și Veronica Micle. Imaginea ei și frământările lui le putem găsi în multe dintre poeziile eminesciene, pentru că ea i-a fost iubită, ideal feminin și muză inspiratoare. Căsătorită la îndemnul mamei încă de la vârsta de 14 ani cu profesorul universitar Ștefan Micle, atunci în vârstă de 44 ani, Veronica îl cunoaște pe Mihai Eminescu și începe alături de el o poveste de dragoste pasională și tumultoasă care avea să dureze până la moartea marelui poet.

partea a II-a …aici…