Iasul marilor iubiri – partea aIII-a

Iasul marilor iubiri – partea aIII-a

partea aII-a…aici…
Într-un secol al schimbărilor, frământărilor și transformărilor care au traversat societatea românească, iubirea a îmbrăcat forme variate, iar dinamica relațiilor dintre parteneri a coincis cu dinamica vremurilor în care aceste relații s-au consumat.
Dacă la începutul secolului al XIX-lea, familia era definită, atât în Codul Caragea, cât și în codul Callimah, ca fiind tocmeala unirii bărbatului cu femeia spre a face copii, în cea de-a doua jumătate a secolului, familia era privită ca o instituţie socială fundamentală pentru supravieţuirea „naţiei“ şi considerată drept un model de ordine şi organizare socio-politică. Familia – şi împreună cu ea căsătoria, rolul bărbatului şi al femeii, raporturile cu copiii şi educaţia acestora – capătă un rol central în (re)definirea identităţilor şi a ierarhiilor sociale în epoca amintită.
În acest context poveștile de dragoste ale personalităților de seamă ale Iașului de secol XIX capătă sens.

Am ajuns la sfârșit de tur pe fosta Uliță Română, Strada Lascăr Catargi de astăzi, acolo unde am povestit despre triunghiul amoros care a stârnit interesul curioșilor la începutul secolului al XX-lea: Dimitrie Anghel – Natalia Negru – Ștefan Octavian Iosif. Cei doi mari poeți, prieteni și colaboratori, au împărtășit aceeași dragoste: cea pentru literatură, dar și cea pentru aceeași femeie. După sfârșitul mariajului dintre Natalia Negru și Ștefan Octavian Iosif, aceasta se recăsătorește la doar câteva luni cu Dimitrie Anghel, cu care a trăit o poveste de dragoste pasională, încărcată de momente de gelozie și de certuri. Într-un astfel de moment de tensiune, el a rănit-o și marcat fiind de acest lucru, s-a împușcat. Ea a trăit până la vârsta de 80 de ani, continuând să scrie și să-și povestească viața zbuciumată.
Travel Iasi ghid Otilia si ToparceanuIn finalul turulul nostru am facut o scurtă incursiune în povestea de dragoste discretă și liniștită a doi mari poeți: Otilia Cazimir și George Topîrceanu. Destinele lor s-u unit atât din punct de vedere literar, cât și personal, și au trăit discret povestea lor până la sfârșitul vieții și chiar după moarte.
Multumind tuturor celor care au fost alaturi de noi si la acest tur, va asteptam sa descoperim in continuare Iasul si povestile lui.