Iasul marilor iubiri – partea a II-a

Iasul marilor iubiri – partea a II-a

partea I …aici…

Turist in orasul meu Iasi ghid Am poposit în fața Casei Cantacuzino-Pascanu, Palatul Copiilor de astazi, cea care a fost martora unei povesti de dragoste tragice, dar care a marcat un moment istoric crucial: adoptarea legii pentru rezrobirea tiganilor particulari. Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei, marcat de tragismul povestii de dragoste dintre un tigan, rob al doamnei Profira Cantacuzino-Pascanu, si o camerista frantuzoaica, incheiata cu impuscarea fetei si sinuciderea băiatului, in casa Cantacuzino-Pascanu, a întocmit în grabă un proiect de lege ce prevedea eliberarea tuturor tiganilor robi. La 22 decembrie 1855, legea pentru dezrobirea tiganilor particulari a fost votata în unanimitate in Divanul Moldovei. La scurt timp, o asemenea lege a fost votata si in Tara Romaneasca.
Ghid turism Iasi TravelContinuand turul nostru, la doar cativa pasi distanta ne-am oprit în fața Casei Pogor, casa care a gazduit-o, după plecarea la București a lui Vasile Pogor, pe Maria Moruzzi. Aceasta fusese casatorita cu Alexandru Cuza, baiatul cel mare al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar ramasese vaduvă la doar cateva luni, sotul ei murind chiar in luna de miere pe care acestia o petreceau în Spania. După acest eveniment tragic ea se mută la Palatul de la Ruginoasa, acolo unde il cunoaște de Ionel I.C.Bratianu cu care are o relație pasagera, dar din urma căreia se naste viitorul om politic si mare istoric Gheorghe Bratianu. Astfel, ea hotaraste sa se mute in casa de pe Copou, ca sa-si poata creste fiul la oras.
travel BlitzZ Adela Kogalniceanu ghid IasiAm urmat firul povestilor de dragoste care ne-a condus in fata casei Adelei Kogalniceanu, una dintre ultimele boieroaice ale Iasului, asa cum sta scris pe placa de pe poarta casei. Casatorita de tanara cu Nicolai Rosetti Roznovanu, zis și Nunuta, dupa întelegerea celor două mari familii de boieri, Adela isi da seama repede că aceasta casatorie nu poate functiona, astfel ca in doar sase ani casatoria se incheie, iar ea se recasatoreste cu Grigore Kogalniceanu, nepotul marelui Mihail Kogăalniceanu. Adela începe să fie din ce în ce mai preocupatăa de etalarea luxului și prosperitatii și dezvolta o adevaratăa obsesie pentru bijuterii. Aceasta pasiune avea insa sa devină mortala, ea fiind gasita fara suflare în casa, iar lazile ei de bijuterii furate.

partea aIII-a …aici…