Iasi – Tur pietonal ghidat – „File de poveste pe Dealul Copoului”

Iasi – Tur pietonal ghidat – „File de poveste pe Dealul Copoului”

In data de 31 august 2017,  am organizat primul nostru tur ghidat intitulat „File de poveste pe Dealul Copoului”, din cadrul Proiectului „Turist in orasul meu”,adresat tututror iesenilor sau celor ce strabat orasul nostru si care isi doresc sa descopere povestile din spatele cladirilor, parcurilor, statuilor ce insufletesc orasul.
Traseul pe care s-a Ghid Copou Iasidesfasurat periplul nostru a fost:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Casa Jora – Casa Racovita (Micul Trianon) – Parcul Copou – Muzeul „Mihai Eminescu” – „Monumentul Eroilor Diviziei 2-a Cavalerie” – Palatul Ostirii – Statuia lui Mihai Viteazul – Stadionul „Emil Alexandrescu” – Parcul Expozitiei.

Am avut ocazia sa aflam istoria celei mai vechi universitati moderne din Rotur ghid iasi copou universitatemania, am admirat picturile murale ale lui Balasa din Sala Pasilor Pierduti, am continuat apoi plimbarea pe B-dul Carol I, loc de promenada pentru nobilii si boierii vremurilor trecute, si am avut ocazia sa aflam povestile din spatele Casei Jora si Casei Racovita, doua dintre casele vechi aristocratice ale Copoului, ce dateaza de la mijlocul sec. al XIX-lea. Am continuat plimbarea pe Copou si ne-am oprit in fata Monumentul eroilor cavaleristi iasimonumentului Cavaleristului in atac, pentru a-i  descoperi povestea, mai apoi am schimbat registrul si ne-am bucurat de poezia si romantismul emanat de Parcul Copou, trecand in revista personalitatile ce-si leaga destinul de aceasta zona. Palatul Ostirii ne-a dat ocazia sa aflam si povestile militare ale Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”.

Stadion Copou tur Iasi

Am mai facut cativa pasi si ne-am oprit la Stadionul „Emil Alexandrescu”,  pe care am dorit sa-l prezentam in turul nostru, pentru ca istoria sportului iesean se leaga de acest loc.

Irina Tacu ghid Iasi

Nu departe de stadion am facut o oprire indreptul statuii lui Mihai Viteazu, o constructie de istorie ceva mai recenta, si am incheiat turul in foisorul Parcului Expozitiei, acolo unde am avut ocazia sa aflam istoria expozitiilor din orasul Iasi. Participarea numeroasa si implicata, feedback-ul primit ne indeamna sa continuam cu noi trasee, in care sa redescoperim frumusetea orasul nostru, sub toate aspectele sale.