Colectia „Istoria Teatrului Romanesc” – Iasi cu ghid

Colectia „Istoria Teatrului Romanesc” – Iasi cu ghid

Travel BlitzZ  va propune vizitarea Colectiei „Istoria Teatrului Romanesc” Iasi.

Teatrul Romanesc marturiiIn data de 14 decembrie 1976, la implinirea a 160 de ani de la reprezentatia primului spectacol in limba romana “Mirtil si Hloe”, a fost deschis la Iasi muzeul dedicat istoriei teatrului in casa care a apartinut lui Vasile Alecsandri si in care marele poet a copilarit. Din 2009 colectia care prezinta istoria teatrului a fost
transferata in cadrul Muzeului “Mihai Eminescu” din gradina Copou.

Cat despre primul spectacol in limba romana, acesta a fost pus in scena de Gheorghe Asachi, in vacanta sarbatorilor Craciunului, Travel Iasi Muzeul teatrului Romanescpe 27 septembrie 1816, pe scena improvizata in casele hatmanului Costachi Ghica, in apropierea Mitropoliei. Cei doi eroi principali, imbracati in straie moldovenesti, erau Elena si Grigore Ghica, copii lui Alexandru Ghica. Evenimentul a fost unul deosebit pentru acea perioada istorica “bântuită de străinomanie”, asa cum o numea Gheorghe Asachi, cu atat mai mult cu cat in randul spectatorilor s-a numarat si Mitropolitul Veniamin Costache. Acesta a constituit inceputul drumului teatrului romanesc.

Travel BlitzZ Iasi GhidTocmai pentru a marca acest inceput si tot ceea ce s-a realizat ulterior, colectia muzeului isi propune sa ilustreze etapele dezvoltarii teatrului iesean, scotand in evidenta evenimentele care i-au influentat parcursul. Astfel, gasim marturii ale primului spectacol de teatru in limba romana, ale infiintarii in 1840 a Conservatorului Filarmonic, Dramatic al Teatrului National din Iasi, al carui director a fost Vasile Alecsandri sau ale inaugurarii actualei cladiri a teatrului, in anul 1896.

Putem gasi in cadrul muzeului o colectie de afise teatrale de la inceputurile Teatrului National sau o
colectie de programe teatrale ale diverselor stagiuni. O serie de fotografii originale ii prezinta pe cei ce au marcat istoria teatrala ieseana, cum ar fi Vasile Alecsandri, Matei Millo, Agatha Barsescu sau George Enescu. Putem admira volume cu piese de teatru, in editii vechi, printre care si “Mirtil si Hloe”, tiparita in anul 1850. De asemenea, muzeul detine si obiecte de arta care au apartinut actorilor nationalului iesean, precum Matei Millo, Aristizza Romanescu, Agatha Barsescu sau Teodor Burada.

Travel BlitzZ Parcul CopouNu mai putin valoroase sunt si obiectele de recuzita, cum ar fi evantaie de fildes, dantela sau pietre pretioase sau costumele purtate de actorii Teatrului National din Iasi in diverse reprezentatii. Astfel putem admira costumul purtat de Miluta Gheorghiu in una din “Chiritele” interpretate de marele actor sau costumul purtat de Matei Millo in “Barbu Lautaru”.

Pictorul Constantin Daniel Stahi a contribuit la intregirea acestor colectii cu o serie importanta de portrete ale unor actori si oameni de teatru.

Astfel, muzeul se constituie intr-un ansamblu de colectii unicat de afise, programe teatrale, costume, obiecte personale sau de recuzita, manuscrise, fotografii si picturi.

Toti iubitorii de teatru sunt asteptati, in gradina Copou, sa calce pragul acestui muzeu si sa descopere pas cu pas fascinanta lume a teatrului iesean, in fiecare zi, de marti pana duminica de la ora 10.00 la ora 17.00.